Van gypsy tot klassiek, via Frans en jazz

Altijd gratis toegankelijk

Voor de tweede zaterdag in september staan twee dingen vast: het is de Nationale Open Monumentendag en Muziek Monumentaal. Deze evenementen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Verbindingen maken en zoeken tussen muziek en monumenten en andersom, dat is het doel van Muziek Monumentaal. Muziek zorgt voor kleur en sfeer in en rond monumenten. Ze krijgen een meerwaarde als ze gevuld worden met muziek. Wereldmuziek door professionals, op bijzondere plekken en altijd gratis toegankelijk. Dat zijn de uitgangspunten en die staan ook voor deze editie weer kaarsrecht overeind.

Dankzij subsidies en bijdragen van vele sponsors, lukt het ons elk jaar weer om een bijzonder programma aan te bieden, ook in 2019!

Beleef ook dit jaar het concert 'Tour Classique' in de sfeervolle Evangelisch-Lutherse Kerk in Zierikzee, op Slot Haamstede in Haamstede of in de St. Nicolaaskerk in Brouwershaven. Kan het monumentaler?

Samen met het Stadhuismuseum organiseren wij weer een ‘Tour des Monuments’: met een gids langs drie beeldbepalende monumenten en in elk monument een kort concert. Bijzonder!


In verband met de maatregelen rond corona heeft de organisatie van Muziek Monumentaal besloten om het festival in 2020 te annuleren.

Hieronder staat het programma van de editie van 2019, voor een indruk van ons evenement.

Graag tot ziens in 2021!

Vrijdag 13 september

Openingsavond in de Nieuwe Kerk te Zierikzee

Ook dit jaar belooft het weer een feestelijke avond te worden. Na de landelijke opening van Open Monumentendag op donderdag 12 september, draagt Muziek Monumentaal op vrijdag haar steentje bij met een tweetal concerten.

Singer-songwriter Rachel Croft uit York, Engeland, combineert rijke, complexe vocalen met haar prachtige gitaarspel. Crofts liedjes zijn vaak geïnspireerd door Keltische melodieën en zangers als Joni Mitchell, Sandy Denny en Matt Corby.

Na de pauze is het de beurt aan ons 'eigen' Kunst en Eer. Het harmonieorkest probeert de laatste jaren met allerlei initiatieven bij de Zierikzeese en eilandelijke bevolking voor de dag te komen. Zo speelde Kunst en Eer al samen met o.a. Shirma Rouse en Maaike Widdershoven. Vanavond brengt het orkest speciaal voor Muziek Monumentaal echte wereldmuziek!

Zaterdag 14 september

Tour Classique

Bij de Tour Classique doet fluitduo Flétny drie monumentale locaties op Schouwen-Duiveland aan. Fluitisten Maaike van der Heijdt en Kees van der Heijdt zijn beide verbonden aan Het Zeeuws Orkest. Kees heeft o.a. de vakstudie Fluit gevolgd aan het Utrechts Conservatorium, waarbij hij zich specialiseerde in het improviseren in klassieke muziek.

Maaike studeerde fluit aan het conservatorium in Rotterdam en Den Haag en specialiseerde zich in kamermuziek. Ze heeft een privélespraktijk in Middelburg. Fluitduo Flétny laat tijdens de Tour Classique alle fluiten horen in een verrassend programma met klassieke, moderne en geïmproviseerde muziek.

Het duo begint om 11.00 uur in de Lutherse Kerk in Zierikzee, speelt vervolgens om 12.30 uur in Slot Haamstede en eindigt de tour om 14.30 uur in de Nicolaaskerk in Brouwershaven. U kunt gewoon binnenlopen om te genieten van de concerten.

Tour des Monuments

Samen met het Stadhuismuseum organiseert Muziek Monumentaal op de Open Monumentendag een muzikale ontdekkingstocht langs drie bijzondere Zierikzeese monumenten.

Dit jaar zijn de locaties: het Gravensteen (dat speciaal opengesteld wordt), 's Landskamer (Klaassen Notarissen) en het Burgerweeshuis.

Het werkt als volgt:

Vanaf dinsdag 10 september 11.00 uur tot zaterdag 14 september 12.00 uur kunt u zich aanmelden bij de balie van het Stadhuismuseum, Meelstraat 8 te Zierikzee (tel. 0111 - 454464, mail info@stadhuismuseum.nl).

Zaterdag 14 september vanaf 12.00 uur kun u uw deel­nemersbewijs ophalen bij het Stadhuismuseum. De deelnemers worden verdeeld in drie groepen. Elke groep krijgt een gids toegewezen die uitleg geeft en de groep begeleidt naar de drie locaties.

Om 12.30 uur vertrekken de groepen naar de eerste locatie. De bezoeken starten om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. De gids geeft uitleg over de geschiedenis van het monument en aansluitend is er een muzikaal optreden van ca. 30 minuten.En verder...

Op zaterdag 14 september zijn er vanaf 12:00 optredens in Zierikzee op Plein Montmaertre, de Schuithaven, Havenplein en Kraanplein. Van jazz tot gypsy, via Keltische klanken en pop: wereldmuziek in Zierikzee!

Van 18:30 tot 19:30 is de muzikale afsluiting bij Café De Biet aan de Nieuwe Haven in Zierikzee. Wie kan er stil blijven staan bij de muziek van The Shagadeers?!

Het speelschema en de informatie over de bands staan in ons programmaboekje, dat o.a. te krijgen is bij de VVV's, het Stadhuismuseum, supermarkten in Haamstede en Zierikzee en bij van onze sponsors in het centrum van Zierikzee (zie onderaan deze pagina).

Pont Neuf

BombaNaranja

Les Amis

eClectic Ox