Open Monumentendag

Open Monumentendag is een van de grootste nationale culturele evenementen. Gratis openstelling van monumenten aan een breed publiek staat daarbij centraal. Doel is om de publieke belangstelling voor monumenten én het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten.

Maar liefst 80 procent van alle gemeenten doet mee aan Open Monumentendag, dat in 1987 in Nederland werd geïntroduceerd. Open Monumentendag wordt ‘aangekleed’ met tal van nevenactiviteiten, zoals tentoonstellingen, fietsroutes, rondleidingen, wandelingen ... en muziekvoorstellingen.


Thema 2019

"Plekken van plezier"

In het weekend van 14 en 15 september is het weer Open Monumentendag! Het thema van 2019 is Plekken van plezier: naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun plezier? Of dat nu het theater, de dierentuin, het museum, een park, een sportclub of een café is, het barst in ons land van de monumenten van ontspanning, vermaak en vrije tijd. We onderscheiden binnen die monumenten vijf categorieën: museale kunsten, podiumkunsten, sport en spel, horeca en recreatie. De amusementswaarde van monumenten staat dit jaar centraal.

Meer informatie op de site van Open Monumentendag.

568 rijksmonumenten

Zierikzee in top-15 steden met meeste rijksmonumenten

Anno nu is het met circa 11.000 inwoners een klein stadje. Maar begin veertiende eeuw was Zierikzee met 5.500 bewoners na Dordrecht en Haarlem de derde stad van Nederland. De stad werd in de Middeleeuwen rijk van de handel. Vooral de export van zout en de lakenhandel floreerden. Later werd de handel in graan en meekrap steeds belangrijker.

De vooraanstaande positie verdween, maar een flink deel van de oorspronkelijke vestingwal, de poorten en historische monumenten bleven bewaard. Voor een relatief kleine stad telt Zierikzee een groot aantal rijksmonumenten, namelijk 568. Het bekendste monument is de Sint-Lievensmonstertoren, die in de volksmond ook wel de Dikke Toren wordt genoemd.


Noord- en Zuidhavenpoort, Zierikzee