Altijd gratis toegankelijk

Voor de tweede zaterdag in september staan twee dingen vast: Het is de Nationale Open Monumentendag en Muziek Monumentaal. Deze evenementen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Verbindingen maken en zoeken tussen muziek en monumenten en andersom. Dat is het doel van Muziek Monumentaal. Muziek zorgt voor kleur en sfeer in en rond monumenten. Ze krijgen een meerwaarde als ze gevuld worden met muziek. Wereldmuziek door professionals, op bijzondere plekken, en altijd gratis toegankelijk. Dat zijn de uitgangspunten en die staan ook voor deze editie weer kaarsrecht overeind.

Dankzij subsidies en bijdragen van vele sponsors, lukt het ons elk jaar weer om een bijzonder programma aan te bieden, ook in 2018!

 

Beleef ook dit jaar het concert Tour Classique in
de sfeervolle Evangelisch-Lutherse Kerk in
Zierikzee, op Slot Haamstede in Haamstede of in de St. Nicolaaskerk in Brouwershaven. Kan het monumentaler?

 

Samen met het Stadhuismuseum organiseren wij weer een ‘Tour des Monuments’. Met een gids langs drie beeldbepalende monumenten en in elk monument een kort concert. Bijzonder!

Vrijdag 7 september

Openingsavond Open Monumentendag
en Muziek Monumentaal

19.30- 21.30 uur, Ons Dorpshuis, Nieuwerkerk

 

Deze avond voor betrokkenen is het startsein voor de Open Monumentendag 2018 en Muziek Monumentaal. Naast beelden en verhalen rond het thema ‘De Ramp en de Europese hulpverlening’ is er muziek! Harpiste Dorine van Dijk en bas-bariton Martijn Hop voeren het publiek mee op een muzikale reis door Europa.

Dorine van Dijk, woonachtig in Middelburg, had al vroeg een grote passie voor de harp. Dat leidde tot een conservatoriumopleiding tot harpiste/docente. Ze geeft solo-optredens en speelt in orkesten en ensembles. Dorine wil met haar optredens en lessen de muzikale mogelijkheden van en de liefde voor het instrument overbrengen.

 

Martijn Hop is woonachtig in ons eigen Dreischor. Parallel aan zijn studies recht en werk als advocaat, volgde Martijn een zangopleiding bij operazangeres Eka Witteveen. Martijn geeft liedrecitals en zingt in diverse operagezelschappen. Dorine en Martijn werken al geruime tijd samen en geven vooral ecitals.

Zaterdag 8 september

Tour Classique met Strijkkwartet van het Dordrechts Kamerorkest

11.00-11.45 uur, Lutherse Kerk, Zierikzee;

12.30-13.15 uur, Slot Haamstede, Haamstede;

14.00-14.45 uur St. Nicolaaskerk, Brouwers­haven

 

Evelyn Tjon-en-Fa (viool, primarius), Joke Burghart-Hodes (viool), Marijke Schaap (altviool) en Gerda Marijs (cello) brengen een gevarieerd programma van bekende en minder bekende werken van Bach, Borodin, Pachelbel, Puccini en Mozart. Het strijkkwartet maakt een muzikale tour over Schouwen-Duiveland en geeft op drie monumentale locaties een concert.

Exclusief: Tour des Monuments

13.00, 14.00 en 15.00 uur, Noordhavenpoort, Havenpark 6a en Burgerweeshuis

 

Samen met het Stadhuismuseum organiseert Muziek Monumentaal op de Open Monumentendag een muzikale ontdekkingstocht langs drie bijzondere Zierikzeese monumenten.

 

Het werkt als volgt:

- Vooraf aanmelden bij het Stadhuismuseum (Zierikzee): 
0111 – 454464 of
info@stadhuismuseum.nl o.v.v. ‘deelname Tour des Monuments’. Dit kan vanaf dinsdag 4 september 11.00 uur tot zaterdag 8 september 12.00 uur. Maximaal aantal deelnemers per groep: 30 personen (vol=vol!).

- Zaterdag 8 september vanaf 12.00 uur: ophalen deel­nemersbewijs Stadhuismuseum en indeling in drie groepen.

-  Elke groep krijgt een gids toegewezen die uitleg geeft en de groep begeleidt naar de drie locaties.

- Om 12.30 uur vertrekken de groepen naar de locatie. De bezoeken starten om 13.00, 14.00 en 15.00 uur.

- De gids geeft uitleg over de geschiedenis van het monument.

- Aansluitend is er een muzikaal optreden van ca. 30 minuten.

 

De Noord- en Zuidhavenpoort markeren samen de toegang tot de Oude Haven in Zierikzee. Het poortgebouw bood sinds de 14e eeuw onderdak aan soldaten die de stad moesten beschermen. Op de bovenverdieping van de Noordhavenpoort is er een bijzonder optreden van Palpita, dat fado met een frisse interpretatie brengt.

 

Havenpark 6a is een bijzonder fraaie patriciërswoning, waar ooit koning Lodewijk Napoleon (ja, broer van ...) logeerde. Hier wordt opgetreden door Dorine van Dijk (harp) en Martijn Hop (bas-bariton). Zij nemen hun publiek mee op een gevarieerde muzikale reis door Europa.

 

Burgerweeshuis is een monumentenpand met prachtige (beelden)tuin. Bijzonder is de gerestaureerde regentenkamer met fraai beschilderd goudleren behang. Trio Going Places, bestaande uit Tineke Lemmens (diatonische accordeon), Irene Koster (viool) en Ilse Konings (cello), voert het publiek mee van IJslandse vlakten naar Argentinië, en van een Frans terras naar een bloeiende perenboomgaard. Wereldmuziek!

Overige programma

 

Op zaterdag 8 september zijn er vanaf 12.00 uur optredens In Zierikzee op Plein Montmaertre, Kraanplein, Havenplein en Schuithaven. Van 18.30-19.30 uur is de afsluiting in Café De Biet.

Stichting Muziek Monumentaal

Daan van der Wekken, Karin Peute, Susan de Bil en Jaap van Dijke